Hvorfor er strømprisene så høye nå? Og hva kan du gjøre?
Telinet Energi har markert seg i «billigtoppen» på de ulike priskalkulatorene i sommer og også fått god omtale for dette. Men dessverre har det ikke vært billig for forbrukerne selv om de har fått de laveste prisene i sommer. Årsaken er at hele bransjen opplever rekordhøye innkjøpspriser.
Hvorfor er innkjøpsprisene så høye i sommer?
Selv om Norge er en del av et nordisk og etter hvert europeisk system for utveksling av strøm er vannkraften svært viktig i prissettingen. Med lite nedbør og mye fordampning av vann som skulle gått til strømproduksjon har prisene blitt rekordhøye.
Det har vært skrevet mye om dette i sommer, blant annet på NRK.no og E24.
Hvem tjener på dette?
Strømleverandører som Telinet tjener ikke på denne situasjonen siden vi og alle andre strømleverandører til enhver tid handler til lik innkjøpspris. En del produsenter drar nytte av de høye prisene, men siden det rett og slett er mangel på vann så må mange vannkraftprodusenter også begrense produksjonen.
Hvordan tilpasser Telinet Energi seg situasjonen?
Telinet Energi har vært blant de med lavest strømpriser i sommer. Vi kan ikke påvirke innkjøpsprisen, men vi kan være konkurransedyktige ut mot forbruker ved å holde driftskostnadene lave. Vi forsøker også å gi gode råd til strømsparing og valg av produkt.
Hva med utlandskablene?
Utlandskablene gjør at situasjoner som dette blir mindre kritiske. Antagelig ville produsentene ha eksportert mindre i våres om de hadde visst at værsituasjonen ble som den ble, og mindre eksport ville ha ført til mer vann og lavere priser nå. På den annen side er det nettopp på grunn av utenlandskablene at vi nå har mulighet til å importere så prisene ikke løper enda mer løpsk enn de allerede gjør.
Hva skjer fremover?
Det er ingen som kan svare helt konkret på dette, men det er få som frykter en strømkrise. Det avgjørende nå vil være hvor mye vann som faller i løpet av høsten. Vi tror prisene blir høye, men ikke at vi havner i en situasjon som i 2010/2011.
Hva bør strømkundene gjøre?
- Følg med på prisene, for eksempel på Strømvalget og Strømpris.no. Selv om prisene er høye, er det ingen vits i å betale for mye!
- Prøv å begrense strømbruken uten at det går utover komforten i alt for stor grad. Gode råd er sparedusj, isolasjon og alternative oppvarmingskilder. Det er oppvarming av rom og vann som tar 2/3 av strømregningen til en gjennomsnittlig norsk husstand. Og det fine med reduksjon av strømforbruket er at det også reduserer nettleie og avgifter!
- Vurdér om du skal prøve fastpris en kortere eller lengre periode.
Publisert: 6. august 2018 | Strømprisene, Vær | Kommentarer er skrudd av for Hvorfor er strømprisene så høye nå? Og hva kan du gjøre?