FNs klimatoppmøte i Paris
Den 30. november til 11. desember 2015 arrangeres klimatoppmøtet i Paris, der verdens nasjoner skal bli enige om hvordan man skal løse jordens klimautfordringer. Telinet er spent på utfallet av møtet.
Det forhandles rundt to hovedområder:
1) Planen for kutt i verdens klimagassutslipp fram til 2020
2) Den nye klimaavtalen fra 2020 og framover
I Kyoto-avtalen, som har vært juridisk bindende fram til nå, står det konkret hvor mye de rike landene i verden skal kutte i klimagassutslipp.
Avtalen det nå forhandles om i Paris, vil ikke inneholde juridisk bindende mål. Alle verdens land vil selv måtte melde inn hvor mye de planlegger å kutte i klimagassutslipp.
Viktige temaer på Paris-toppmøtet er utslippskutt, klimatilpasning og klimafinansiering.
Landene skal komme fram til et langsiktig klimamål fram mot 2050. I tillegg skal hvert land melde inn hvordan de skal kutte i sine utslipp. Partene må bli enige om hvordan de skal måle og rapportere progresjonen i arbeidet med utslippskutt.
Klimaendringene merkes aller mest i fattige land i dag. En viktig diskusjon under klimaforhandlingene er derfor hvem som skal betale for klimatilpasningstiltak.
De rike landene mener generelt at klimaavtalen bør handle om utslippskutt, mens mange fattige land mener at klimatilpasningen bør være en like viktig del av avtalen.
Klimafinansiering er også et viktig tema i klimaforhandlingene. Utviklingslandene mener at rike land må ta en langt større del av regningen for verdens utslippskutt enn det de gjør i dag.
Vår egen klima- og miljøminister Tine Sundtoft ser muligheter for at en historisk avtale kan bli vedtatt på klimatoppmøtet. Samtidig fastslår og gjentar utenriksminister John Kerry USAs standpunkt om at dersom klimatoppmøtet i Paris munner ut i en avtale, vil den ikke inneholde juridisk bindende mål om utslippskutt, slik Kyoto-avtalen gjorde i 1997.
Kina og USA er blant de to viktigste landene for klimakutt i verden. Forrige uke viste en global spørreundersøkelse at innbyggerne i Kina og USA er minst bekymret for klimaendringene sammenlignet med innbyggere i andre land. Det gjenstår å se om verden kommer nærmere målet om redusert global oppvarming forårsaket av utslipp av drivhusgasser, når avtalen ikke inkluderer juridisk bindende mål for verdens nasjoner.
Følg klimanyheter også på Google+/Telinet og Twitter/Telinet
Publisert: 23. november 2015 | Fornybar energi, Klima | Kommentarer er skrudd av for FNs klimatoppmøte i Paris