Pinlig lav fornybarandel

Telinet Energi har solgt fornybar energi siden vi gikk grønt for ti år siden. – Den totale fornybarandelsen i Norge er pinlig lav, sier markedssjef i Telinet Energi, Bjørn Arctander.

I Norge har vi masse vannkraft og vi har gang i mye annen produksjon av fornybar energi. Faktisk er 98% av kraftproduksjonen i landet fornybar, og det er vel og bra. Men eksport og import, samt handel med opprinnelsesgarantier, gjør at de fleste i praksis betaler for fossil energi.

– Vi kan ikke styre hvor strømmen kommer fra, men hvor pengene går, sier markedssjef i Telinet Energi, Bjørn Arctander. – For å unngå å bygge et parallelt linjenett har vi et internasjonalt system for opprinnelsesgarantier. Det vil i praksis si at vi splitter selve energien og «grønnheten» i to. Dersom du bor ved siden av et vannkraftverk må du for å ha grønn leveranse kjøpe fra en leverandør som også kjøper opprinnelsesgarantier. Telinet Energi og Agva Kraft selger utelukkende fornybar energi. Det betyr at for hver eneste enhet kraft vi kjøper inn til våre kunder, kjøper vi tilsvarende opprinnelsesgarantier. Ved å velge en av oss bruker du din forbrukermakt til å presse frem et grønt skifte.

For hver enhet strøm som produseres grønt, utstedes det en offentlig kontrollert opprinnelsesgaranti. De grønne produsentene, for eksempel vind- og vannkraftverk, har dermed to inntektskilder:

  • Inntekt fra strømmen som omsettes på Nordpool
  • Inntekt fra opprinnelsesgarantiene

Dette gjør at det gir mer inntekt å produsere grønn kraft enn kullkraft, dermed får vi etter hvert et grønt skifte.

NVE har lagt frem varedeklarasjonen for 2016.

NVE har lagt frem varedeklarasjonen for 2016. Telinet er ikke særlig imponert over at fornybarandelen i vannkraftlandet Norge kun er på 14%.

I Norge er problemet at vi i tillegg til å importere mye brun kraft ikke i særlig grad kjøper egne opprinnelsesgarantier. Dette gjør at vi har en fornybarandel på bare 14%. Riktignok er det bittelitt opp fra Telinetbloggen skrev om fjorårets 12% , men det skal mye mer til for at det skal monne.


Publisert: 3. juli 2017 | Fornybar energi | Kommentarer er skrudd av for Pinlig lav fornybarandel